Galettes campagnarde (2024)

Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Galettes campagnarde

Door Nanda Appelman Reageer

Vandaag gaan we op de Franse toer, namelijk met dit recept voor heerlijke ‘galettes campagnarde’. Wat dat zijn? Een soort hartige Bretonse pannenkoeken van boekweitmeel met spek, ui, aardappel en camembert. ‘Campagnarde’ is de Franse vertaling van landelijk, rustiek. Een stevige kost dus en daarom extra lekker om te serveren op een donkere, koude winterdag.

Franse Galettes en crêpes maken

Onlangs was ik op vakantie in Normandië en Bretagne en daar werd ik weer vollop geïnspireerd door de fantastische Franse keuken. Ik had al snel door dat er in lokale restaurants een vrij standaard lunchmenu werd geserveerd, te beginnen met een hartige galette – een Bretonse pannenkoek – en dan een zachte zoete crêpe toe. Uiteraard geserveerd met een glas frisse appelcider ernaast. Na deze ontdekking werd dat natuurlijk vaste prik de rest van de vakantie 😉 Deze Franse galettes zijn trouwens vrij zwaar als lunch, dus ik geef er zelf de voorkeur aan om ze als diner te serveren.

Galettes campagnarde (1)

De galette campagnarde was meteen één van mijn favoriete gerechten, maar ik ontdekte dat de samenstelling nog wel eens wisselde. Soms werd hij met een gebakken eitje geserveerd, dan weer met geraspte Emmentaler en een andere keer met ham. Ik heb voor dit gerecht gekozen voor de toppings die ik het lekkerst vind, met aardappel, vegetarisch spek, ui en camembert. Maar pas dit vooral aan naar eigen smaak! Betty at namelijk ook eens een Franse pannenkoek met spek, ei en spinazie in Bretange, dat is ook een heerlijke varietie voor de galettes maken.

Galettes campagnarde (2)

Het verschil tussen galettes en crêpes is trouwens niet alleen dat de galette hartig belegd wordt en de crêpe zoet. Het beslag is namelijk ook anders. Deze galettes worden met boekweitmeel gemaakt (en zijn daardoor dus glutenvrij) en crêpes zijn zachte pannenkoeken met bloem. Je kunt met de Franse crepes overigens ook een heerlijke citroen-crepetaart maken! Zin in meer inspiratie uit de Franse keuken? Niet alleen is dit recept voor de Galettes Campagnarde een echte aanrader. maar bekijk vooral ook eens deze recepten voor tartiflette met spek en ui, deze boeuf Bourguignon of kleurrijke ratatouille. Dan waan je je zo in la douche France! Bonne Appetit!

Print

Recept: Galettes campagnarde

Galettes campagnarde (3)

Print Recipe

5 Stars4 Stars3 Stars2 Stars1 Star

No reviews

Vandaag gaan we op de Franse toer, namelijk met dit recept voor heerlijke galettes campagnarde. Wat dat zijn? Een soort Bretonse hartige pannenkoeken van boekweitmeel, spek, ui, aardappel en camembert. ‘Campagnarde’ is de Franse vertaling van landelijk, rustiek. Een stevige kost dus en daarom extra lekker om te serveren op een donkere, koude winterdag.

 • Author: Nanda Appelman
 • Prep Time: 15 min.
 • Cook Time: 15 min.
 • Total Time: 30 minutes
 • Yield: 3 personen 1x
 • Category: Lunch
 • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

 • 100 gram boekweitmeel
 • 200 ml. halfvolle melk
 • 1 ei
 • 2 grote, kruimige aardappelen
 • 1 ui
 • 100 gram vegetarische spekreepjes
 • 100 ml. crème fraîche
 • 125 gram camembert
 • 3 takjes krulpeterselie
 • Boter en olijfolie om te bakken
 • Zout en peper

Instructions

 1. Schil de aardappels en snij in blokjes. Kook ze binnen ongeveer 18 minuten gaar in ruim kokend, licht gezouten water. Giet vervolgens af. Ook de ui schil en snij je in dunne, halve ringen. De camembert snij je in blokjes en knip of snij de krulpeterselie ook alvast fijn.
 2. Schep de boekweitmeel in een ruime beslagkom en voeg hier een flinke snuf zout aan toe. Breek het ei erboven en voeg de melk toe terwijl je het beslag mixt met een garde of mixer. Mix het beslag tot een egaal geheel.
 3. Verwarm in een ruime koekenpan wat boter op middelhoog vuur. Giet een derde van het beslag in de koekenpan. Zodra de bovenkant van de galette droog is, draai je hem om. Bak totdat de galette lichtbruin begint te kleuren. Herhaal dit nog twee keer met de rest van het beslag.
 4. Ondertussen verwarm je in een kleinere pan wat olie op middelhoog vuur. Voeg hier de vegetarische spekreepjes en ui aan toe en bak totdat de ui glazig wordt.
 5. Besmeer de galettes met de crème fraîche. Verdeel vervolgens de aardappels, spek, ui, camembert en peterselie eroverheen. Vermaal er naar eigen smaak nog zout en peper overheen. Rol op, zet indien nodig vast met een sateprikker, en de galettes zijn klaar om te serveren.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Galettes campagnarde (4)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Bretonse pannenkoeken met boekweitmeel. Geniet heerlijk van je Galettes Campagnarde!

Galettes campagnarde (5)
Galettes campagnarde (6)

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Nutella Latte

Volgend bericht: Mediterrane Kapucijner schotel »

Lees Interacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Galettes campagnarde (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6163

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.