Saag paneer met gele bloemkoolrijst (2024)

Direct naar recept Print recept

Deze saag paneer met gele bloemkoolrijst is ónze koolhydraatarme vertaling van de beroemde Indiase saag paneer. Lekker kruidig en romig, precies goed! Wij zijn gek op de Indiase keuken. Ik vooral vanwege alle exotisch smakende specerijen die men gebruikt en mijn heer Hans vooral omdat er ook heel veel vegetarische Indiase gerechten bestaan.
Als je wel eens in een Indiaas restaurantje hebt gegeten is de kans dat je saag of palak paneer op de menukaart hebt zien staan ongeveer 99%. Deze vegetarische curry is namelijk ontzettend populair, ook in Nederland! Eigenlijk zou je het de spinazie à la crème van India kunnen noemen. Hoe dan ook, het gerecht in deze vorm bevat 12 gram koolhydraten per portie.

Advertentie

Gemakkelijk gerecht

Het is ongelooflijk makkelijk om onze saag paneer met gele bloemkoolrijst te maken. Als je tenminste de 4 specerijen in huis hebt die er in gaan: gemalen koriander, gemberpoeder, garam masala, en komijn. Mocht je die niet hebben, dan zijn ze uiterst betaalbaar te koop in elke toko en wat prijziger in de supermarkt. Verder gaat in de saag paneer spinazie (saag, palak) en heel milde kaas (paneer, panir). Wij gebruikten diepvries spinazie, omdat die wat minder vocht loslaat. Het scheelt ook snij- en haktijd 😉 In de bloemkoolrijst verwerken we nog stukjes tomaat en een snuf kurkuma. Bij elkaar een heerlijk aromatische, Indiase koolhydraatarme hoofdmaaltijd. Lekker vegetarisch ook nog!

Paneer of panir

De paneer wordt tegenwoordig, net als feta van het merk Apetina, in een blok verkocht bij de supermarkt, zie foto’s. Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Het woord paneer is afgeleid van het woord panir, wat kaas betekent. Paneer is hoog in eiwit en laag in zout, wat voor een kaas uniek is. Het hoge eiwitgehalte maakt de paneer een ideale koolhydraatarme vleesvervanger. Deze ‘kaas’ bevat wel koolhydraten.

Mild en subtiel

Paneer is niet alleen hoog gewaardeerd in India, maar ook in Pakistan, Bangladesh, Nepal, Afghanistan en Sri Lanka lusten ze er wel pap van. Paneer heeft een subtiele en milde smaak en neemt daardoor makkelijk de smaak van kruiden en sauzen op. De kaas is te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten lijkt het qua structuur op cottage cheese en in warme gerechten lijkt het qua structuur op kip. De kaas smelt niet en je kunt de blokjes daardoor makkelijk bakken. Bron: Apetina (#nospon). Eventueel te vervangen door halloumi, dat smelt ook niet.

Verschil tussen saag paneer en palak paneer

Officieel is er een subtiel verschil tussen beide Indiase gerechten. Palak betekent spinazie in Hindi. In het gerecht palak paneer gebruikt je uitsluitend spinazie en geen room maar boter. In de saag paneer kunnen allerlei groene bladgroenten verwerkt zijn en er zit room in. Wij hebben ons gerecht daarom saag paneer met gele bloemkoolrijst genoemd.

Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeldLibris ofBruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bijBol.comin de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

Saag paneer met gele bloemkoolrijst (1)

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

Saag paneer met gele bloemkoolrijst (3)

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021

Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

 • Oosterse spruitjes, zoet en romig
 • Indiase kip met broccoli en noten
 • Bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken
 • Indiase rijstsalade, verfrissend zomers
 • Indiase curry met kipstukjes
Saag paneer met gele bloemkoolrijst (4)
Saag paneer met gele bloemkoolrijst (5)

Zo maak je saag paneer met gele bloemkoolrijst

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Saag paneer met gele bloemkoolrijst

Lekker kruidig en romig, precies goed! Deze saag paneer met gele bloemkoolrijst is ónze koolhydraatarme vertaling van de beroemde Indiase saag paneer.

5 van 3 stemmen

Ook in Verrukkelijk Koolhydraatarm, blz. 159

Print recept Bewaar in kookschrift

Gang: Koolhydraatarme en keto hoofdgerechten, Koolhydraatarme en keto lunch recepten

Keuken: Oosters

Trefwoord: fornuisgerecht, snel

Ook in ons kookboek: Verrukkelijk Koolhydraatarm

Voorbereidingstijd 5 minuten min

Bereidingstijd 15 minuten min

Totale tijd 20 minuten min

Voedingswaarde

Per portie

kcal 460.82 koolhydraten 12 geiwitten 23.45 gvetten 33.58 gvezels 9.3 g

Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

 • 175 g paneer, te vervangen door halloumi
 • olijfolie
 • 450 g spinazie (wilde), diepvries
 • 75 g ui
 • 1 teentj knoflook, of meer
 • ½ tl komijn
 • 1 tl garam masala
 • 1 tl gemberpoeder, of gebruik verse
 • tl korianderpoeder
 • 30 ml slagroom, of meer
 • zout

GELE BLOEMKOOLRIJST

 • 300 gr bloemkoolrijst
 • snuf kurkuma
 • 50 g tomaat, 1 stuks, zonder zaad in blokjes gesneden

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden

 • Snijd de paneer in blokjes en bak in een hapjespan rondom in olie tot ze net beginnen te kleuren. Schep de blokjes uit de pan en zet apart.

 • Snijd de ui grof en fruit in de hapjespan glazig. Knijp de knoflook erboven uit en voeg ook de specerijen toe. Roer om en bak 2 minuten mee. (Oh die geur!). Voeg zo nodig wat olie toe. Voeg dan de blokjes spinazie toe en laat ontdooien. Proef en voeg zout naar smaak toe.

 • Roer de blokjes gebakken paneer (eventueel te vervangen door halloumi, dat smelt ook niet) erdoor en een scheut slagroom tot de gewenste binding is bereikt. Sommige mensen willen graag een soort dun soepje, wij houden het grover. Warm alles door, terwijl je de bloemkoolrijst bakt.

BLOEMKOOLRIJST BAKKEN

 • Halveer de tomaat, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Bak de bloemkoolrijst met de tomatenblokjes en een snuf kurkuma ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Steeds blijven omscheppen, ik gebruik daarvoor twee houten spatels. Als de rijst flink gaat 'stomen', is het gaar. Te lang gebakken vind ik muf smaken.

 • Dien de rijst en saag paneer onmiddellijk op en geniet!

 • Restje over? Kluts 2 eieren en meng alles door elkaar, bakken in de koekenpan en je hebt een heerlijke snelle lunch!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Trefwoorden

10-15 g koolhydraten 5-10 g koolhydraten Low Carb High Fat makkelijk oosters

Saag paneer met gele bloemkoolrijst (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6181

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.